Vellykket markering av Treungenbanens 100 år.

Solskinn, veterantogtur, historier om banen, nydelige Høgefoss bru og Treungen med intervju og korsang, Z-museum + middag på Tjønnefoss stasjon. Alt dette var deler av turen vår 8.september.


Men det startet i Arendal for de fleste. 86.24 og 86.99 sto klar i spor 1 på Arendal stasjon i god tid før kl.11.00. Mens toget dro oppover mot Nelaug, ble det ombord servert kaffe og kake. Da toget ankom det første mål Simonstad, var det godt å komme ut for en beinstrekk. 2 busser brakte oss videre oppover langs den tidligere Treungenbanens trase. Ombord i hver buss var det plassert gode guider som fikk gitt oss nyttige glimt fra tidligere tider. Et viktig stopp var på Høgefoss bru. Denne fine steinhvelvsbrua ligger bortgjemt, men lett å komme til for de som vil. Utrolig hva de klarte å få til for 100 år siden.


Vel framme i Treungen ble vi møtt av Nissedalskoret og Tor Valle og Johan Trondsen. Programmet ble satt i gang med engang vi hadde fått satt oss ned. Korets sang ga en flott ramme rundt intervjuet, der tidligere ordfører og lensmann i bygda Johan Trondsen fortalte med klokkeklar stemme om tiden med jernbane til Treungen. Toget styrte mye på stedet. Post og varer kom med kveldstoget og måtte leveres ut. For ungdommen ble stasjonen et møtepunkt. I år er det 100 år siden jernbanen ble åpnet fra Åmli til Treungen og 46 år siden den ble lagt ned. Z-museet hadde en avdeling med jernbane foruten mye annet spennende, biler og telefon, sykler og krigsminner og mye mer. Museet ønsker mange av oss å besøke igjen. Alle var sultne da vi kjørte inn på Tjørullkroa litt lenger syd. Her ble det servert svinesteik med surkål og kaffe og kake. Det smakte godt.Snart var vi tilbake på Simonstad der toget ventet. Togbytte på Nelaug og ordinært tog helt hjem gikk bra med en liten forsinkelse.